29.06.2022.

U Dubrovniku je održan završni susret EU Erasmus+ projekta

Ragbi klub Dubrovnik, nositelj EU Erasmus+ projekta „Rugby for children", od 23.-26.06. ugostio je u Dubrovniku projektne partnere koji su kroz tri dana susreta sudjelovali u različitim projektnim i slobodnim aktivnostima.

 

Projekt „Rugby for children" dvogodišnji je projekt pod pokroviteljstvom Europske unije koji je okupio pet prijateljskih klubova; Ragbi klub Dragon Brno, Ragbi klub Ljubljanu, Ragbi klub Zagreb, Superkid Zagreb i Ragbi klub Dubrovnik, koji je nositelj i najmlađi klub među partnerima. Kroz protekle dvije godine projekta održani su Mobility visit susreti u Zagrebu, Ljubljani i Brnu kroz koje su partneri predstavili svoje klubove i aktivnosti koje provode. Sastanci su poslužili i za razmjenu iskustava u treningu ragbija za djecu. Cilj je poboljšati vidljivost ragbija kao sporta, istaknuti njegove vrijednosti i potaknuti veći broj djece da se pridruže treninzima i aktivno ostanu u ovom sportu.

 

Susret u Dubrovniku bio je kruna dvogodišnje suradnje među klubovima. Na trodnevni susret u pratnji trenera stiglo je više od šezdesetero djece iz partnerskih klubova.

 

Partneri su u Dubrovnik pristigli 23.06.og gdje im je pružena srdačna dobrodošlica domaćina. Za smještaj su odabrani Hoteli Maestrali zbog blizine igrališta i sadržaja, plaže i prekrasne šetnice. Nakon check-ina i odmora domaćini su se pridružili gostima na večeri. Nastavilo se druženje i razgovor oko detalja susreta i detaljan plan treninga.

 

24.06.og održan je zajednički trening na Stadionu Lapad, koji je s manjim pauzama potrajao sve do ručka. U popodnevnim satima usljedilo je zajedničko kupanje, druženje i kratki obilazak grada. Natjecatelji su se kroz druženje upoznali i vladala je odlična atmosfera. Na terasi Hotela nastavilo se neformalno druženje trenera i djece.

 

Sljedećeg dana susreta, 25.06.og održan je drugi zajednički trening. Nakon treninga usljedio je Mobiliy Visit sastanak. Ragbi klub Dubrovnik predstavio je partnerima povijest i organizaciju kluba, načine financiranja, dobne skupine i modele treninga te izazove s kojima se susreće u radu. Nakon izrade Swot analize kluba utvrđeno je kako je klub dosta napravio u kratkom vremenu (Ragbi klub Dubrovnik najmlađi je klub među partnerima). ali i da se susreće s velikim izazovima poput nedostatka vlastitog igrališta i popratnih sadržaja. Velika prednost kluba je angažman uprave i roditelja volontera koji su svojim trudom i upornošću Klubu omogućili bolje uvjete za rad. Klub je prepoznat u svojoj zajednici i ima dobru podršku sportskih tijela u Gradu Dubrovniku. Također, Klub je razvio dobru suradnju s lokalnim medijima i sva su događanja dobro popraćena. Najveći izazov predstavlja nedostatak vlastitog igrališta i popratnih sadržaja. Nakon sastanka i pauze za ručak sudionicima je bio organiziran zajednički izlet. Dva panoramska autobusa vozili su prisutne na izlet oko Grada sa posjetama svim znamenitostima. Izlet se nastavio zajedničkim obilaskom Dubrovačkih gradskih zidina i Starog grada nakon čega su se gosti uputili na večeru u Hotel.

 

26.06.og, zadnjeg dana susreta, organiziran je ragbi turnir za kategoriju U-14.

Na turniru su sudjelovali natjecatelji iz sva četiri ragbi kluba; Brna, Ljubljane, Zagreba i Dubrovnika. Turnir je publici pružio više od tri sata međusobnih utakmica i odlične igre. Nakon turnira usljedila je dodjela nagrada za sudjelovanje i zajedničko fotografiranje za medije. Lokalni mediji dobro su popratili ovo događanje a snimljen je i prilog sa izjavama svih prisutnih predstavnika Klubova „Rugby for children projekta". Zajedničko druženje nastavljeno je uz ručak koji se posluživao u objektu pokraj igrališta. Djeca su bila presretna jer je ostalo dovoljno vremena za još jedno kupanje prije odlaska.

 

Na završnom sastanku klubovi su analizirali projekt, njegove aktivnosti i kvalitetu provedbe. Izraženo je zadovoljstvo da se projekt uspješno proveo unatoč otegotnim okolnostima koje je donjela pandemija Covid 19. Prisutni su se složili da je potrebno više ovakvih projekata i susreta koji klubovima pružaju jako puno, kako osoblju kluba i trenerima, tako i djeci koja kroz ovakve susrete jačaju međusobne odnose u svojim klubovima i razvijaju prijateljstva s vršnjacima iz drugih klubova. Jačaju se veze i suradnje i lakše se provode zajednički ciljevi. Klubovi su pokazali volju za buduće suradnje a sve u cilju pružanja što kvalitetnijih sadržaja najmlađima. 


RAGBI KLUB

DUBROVNIK

Budi dio tima - IGRAJ RAGBI


Arhiva